Tags

Related Posts

Share This

Tímár Péter fotóelőadása – beszámoló


2015.11.18.-Tímár-Péter-filmrendező-előadása-az-Erzsébetligeti-SzínházbanSzerdán az Ingyenes Fotóelőadások program keretén belül Tímár Péter előadását hallgatták meg az érdeklődők az Erzsébetligeti Színházban.

Elsőként Gárdonyi Edit a filmekről, a moziról, és a filmkészítés varázslatáról beszélt, a fotózással összehasonlítva, amely keretében beszélt a filmes iskolájukról is, az InnerSun-ról.

Tímár Péter és Kelkó Tamás
Ezután következett az “Ahol bent süt a nap” levetítése. Az InnerSun azt tűzte ki céljául, hogy intenzív filmkészítő kurzusai során olyan filmeket készíttet a résztvevőkkel, amelyek az akadálymentesítés és az elfogadás szellemében levetítésre kerülnek nagyobb közönség előtt is. A rövid mű a Vakok Intézetében játszódik, ahol az iskola volt tanulója, Robi vezet minket végig. Az eseményeket egy narrátor kommentálja, hogy vak társaink is élvezzék a filmet. Még a látó nézőknek is új dimenziót adott a különleges látásmód. Tímár Péternek, és az InnerSun-nak – ahol a filmek ezen akadálymentesítését is elsajátíthatják a résztvevők – szívügye, hogy minél inkább egy elfogadóbb, empatikusabb társadalmi közeg vegye körül a valamiben hátrányos helyzetű embertársainkat.

Tímár Péter
Ezután egy rövid válogatás következett Tímár Péter filmjeiből. Egészséges erotika, Csapd le csacsi, Zimmer Feri, Csinibaba – csupa emlékezetes filmélmény.

Tímár Péter fotóelőadásaEzután kiderült, hogy a rendező amatőr fotósként kezdte pályafutását.
Péter azután megismertette a résztvevőket személyes kedvenc fotóival is. Fotótörténeti jártasság: Lartigue-tól Capa életművén át megmutatta Jacques-Henri Lartigue, a már gyerekként is zseniális és ösztönös fotós képeit, illetve Robert Capa zseniális pillanatfotóit. („Ha a kép meg akar születni, a fotós csak egy médium, aki segít ebben.” “Benne kell élni a képben, együtt kell élni a képpel”, „Nem fizikailag kell közel menni az alanyhoz…”Tímár Péter)
Majd az InnerSun iskola egy másik alkotása következett, amelynek a narrációját a hallgatók közösen írták meg a képzésen Péterrel. A Fotóelőadások résztvevői érdekes kísérletben vehettek részt, aminek a vége megdöbbentő volt. Korom Attila: Vasárnap Éjjel című szuggesztív erejű dalát először meghallgatták kép nélkül, majd megnézték a videoklippel, és végül akadálymentesen, vagyis a történéseket egy női hang kommentálta. Az utolsó változat szinte katartikus élmény volt, kimondva a történéseket, Péter szerint a klipp egy „horrorrá” alakult.
„Albumok a piacról”: itt Péter egy kerek történetet képzelt hozzá a régi családi albumokhoz, ezt felnarráltatta, zenével, atmoszférával dúsítva a közönség elé tárta. A rendező szenvedélyesen gyűjti ezeket a régi kordokumentumokat, és egy-egy kisfilmmel életet lehel az ódon, ütött-kopott albumokba. (Tiszt naplója, 1917 Carolina)Tímár Péter fotóelőadása
Az előadás végére Tímár Péter nem hazudtolta meg önmagát, egy rövid komikus történet szintén az „Ecserin vásárolt albumból”: Testépítő, ahol egy félmeztelen férfi megörökítette magát magának, de mi ott és akkor a jelenben élveztük, és szórakoztunk rajta.

 

Gárdonyi Edit – http://www.bensonap.hu

fotókért köszönet: Eifert János, Garami Zsolt, Gyimesi János, Simándi János