Szipál Martin

Szipál Martin foto Viragh Maria08
Szipál Márton, Kölcsey-díjas fényképész, hazai fotós szféra egyik leghíresebb és legmeghatározóbb alakja. Martin idén ünnepelte a 90. születésnapját és ennek alkalmából tisztelgünk az életműve előtt.

1924. május 8-án született Szolnokon, édesapja Szipál Márton Károly udvari fényképészmester volt. Gyermekkorát Debrecenben töltötte.

szipal-martin-portrefoto

A fotózást édesapja mellett és Münchenben tanulta, ahol 1942-ben mestervizsgát szerzett, haza térése után Budapesten telepedetett le. A második világháborúban pilóta volt, később hadifogságba került.

1946-ban nyitotta meg első üzletét Debrecenben.  1953-ban tagja lett a Budapesti Fényképész Szövetkezetnek.  1954-ben alapító tagja a Debreceni Művészfényképészek Szövetkezetett.

martin-szipal-muveszi-portre1

1956-ban pedig szintén alapító tagja volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Martin ugyanebben az évben emigrált az Amerikai Egyesült Államokba.  Az emigrálása előtt kiküldte a képeit egy müncheni fotópályázatra, aminek a fődíját meg is nyerte ezzel a képpel:

martin-szipal-portre

A kép utána kiállításkörútra indult, és bekerült az Angol Évkönyvbe ahol megkapta a legtöbbet kiállított és díjazott fotó címet abban az évben, Martin ezzel meg is szerezte az AFIAP kitüntetést.

Szipál Martin klasszikus divatfotográfia alapjai fotós workshop

Amerikában Martin nem tétlenkedett, hogy meg tanulja a nyelvet egy modell iskolában kezdett dolgozni és kivételes tehetségének köszönhetően hamar kinőtte magát és Hollywoodba költözött.

szipal-martin-divat4

Los Angelesben élt 40 évig ahol Martin S. Martin néven vált a sztárok fotósává, olyan világhírű hírességeket fotózott, mint John Wayne, Tommy Lee Jones, Bobby Womack, Priscilla Presley, Olivia Hussey, Leslie Nielsent, Margaux Hemingway.

szipal-martin-portrefoto

1997-ben hazatért Magyarországra, ahol hazai fotós magazinok munkatársaként kezdett dolgozni illetve tanítani.

2009-ben Kölcsey-díjjal jutalmazták Debrecenben a munkásságát.  Ilyen életmű után gondolhatnánk, hogy bezárkózott a saját kis világába, és mint sok más művész, féltve őrzi szakmai titkait.

752

Épp ellenkezőleg! Martin büszke tanítványaira és úgy nyilatkozott, hogy a fotózáson kívül leginkább tanítani szeret, ez meg is látszik a tanítványai véleményén is, az idei születésnapján például, meglepetés partival lepték meg a barátai.

751

Martin már több Ingyenes Fotóelőadáson az előadónk volt, ahol kétszer is több száz ember jött el az ország minden pontjáról, hogy vele találkozhassanak és tanulhassanak tőle. Azt hiszem ez is csak az ő nagyságát mutatja, hogy rengetegen akarnak tőle tanulni a mai napig.szipal martin fotósuli

Valóban Szipál Márton egy igazi jelenség, hiszen nem sokan mondhatják el magukról, hogy 70 éve a pályán vannak és meghatározó alakjai a fotós szférának! Éppen ezért a 2015. január 22-i fotóelőadásunkon, a Magyar Kultúra Napján, ő lesz az előadónk és megnyitja a nagyszabású életmű kiállítását is.

bosnyak-laszlo-klasszikus-divatfotografia-workshop-12