Színes körök alufóliával Júl12

Tags

Related Posts

Share This

Színes körök alufóliával


Színes körök alufóliávalSzerző: Bán Attila – www.banattila.webnode.hu

Nincs két hete, hogy egy cikket olvastam az alufólia segítségével létrehozott csillogó hátterek létrehozásáról. A lenyűgöző, ünnepi hangulatot kölcsönző fotográfiák láttán úgy gondoltam, én is megpróbálkozom ezzel a technikával. Le is mentem a műterembe, hogy belevessem magam a munkába.

Felhasznált eszközök:
2 db vaku
1 db rádiós vaku kioldó
1 db nagy fényerejű objektív
1 db állvány
1 db üveglap
színezőfóliák
közönséges háztartási alufólia
ragasztószalag
1 db áteresztő ernyő
1 db nagyméretű derítőlap
2 db kb. A/5 méretű fehér kartonlap
tetszőleges tárgy témának

A különleges csillogás eléréséhez a háztartási alufóliából nagyjából 1 méteres csíkokat vágtam, majd összegyűrtem és újra kisimítottam. Ezután a fóliacsíkokat a hosszú oldalaknál ragasztószalaggal összeragasztottam, és az így kialakult nagyjából 1×1 m-es hátteret felrögzítettem a háttértartó állvány kereszttartójára. Azért tettem háttértartóra nem pedig falra, mert a hátteret könnyebb mozgatni, mint a tárgyasztalt főfényestől, derítőlapostól. Utólag kiderült, hogy jól gondolkodtam, mert a háttér elhelyezése befolyásolja a fénykörök méretét. A fóliát egy Nikon SB-80DX rendszervakuval világítottam be. A megfelelő eredményhez a vakut a téma és a háttér között helyeztem el a háttértől nagyjából 1 méterre manuális, vezeték nélküli módban, alacsony (1/64) teljesítményre állítva. A rendszervaku elé tettem a színezőfóliát, amellyel előállítottam a kívánt háttérszínt. Ennél a vakunál a beépített diffúzorral lágyítottam és derítettem a fényt.

A tárgyfotó asztalt egy lábakkal felfelé álló műanyag székkel szoktam megoldani, melyre ráteszek egy sötétbarnára lazúrozott pozdorjalapot. Jelen esetben kiegészítettem egy üveglappal, mert bár tükröződést photoshoppal is lehet utólagosan szerkeszteni, úgy gondoltam, szeretném a képet minél kevesebb utómunkával elkészíteni. A főfényt egy mikrosat MT-160 stúdióvaku alkotta, melyet legalacsonyabb teljesítményre (1/16) állítottam és a témától balra, kb. 1 méterre helyeztem el. A vaku és a téma közé egy fehér áteresztő ernyőt raktam, amely kellő mértékben lágyította a kemény fényt. A téma jobb oldalára kb. 20 cm-re egy A/5 méretű kartonlapot tettem, amely a főfényt visszaverte a téma jobb oldalára, szép lágy fényt létrehozva. A másik kartonlapot félbehajtottam, majd szintén nagyjából 20 cm-re a téma elé helyeztem. Ezzel kiderítettem az elülső apró részleteket is. A főfényt le kellett választani a háttérről, amit egy nagyméretű derítőlap segítségével sikerült kivitelezni. Ezt a derítőlapot a stúdióvaku és a háttér közé raktam.

Színes körök alufóliával

Berendezési vázlat

A munka során egy Nikon D2X gépvázat, illetve egy Nikon 50mm 1.8D objektívet használtam, 1.8-2.2 közötti rekeszértékekkel. Minél tágabb blendével fotóztam, annál nagyobb köröket kaptam a háttérben. A záridőt végül 1/250-re állítottam, ami ennél a géptípusnál a maximális vakuszinkron idő. Hosszabb záridőnél ugyan világosabb, de sokkal tompább hatást kaptam. Nagyban megkönnyítette a felvételkészítést a Nikon Camera Control Pro programja, ami nem csak az elkészült fotót teszi láthatóvá rögtön a számítógép kijelzőjén, de szinte minden szükséges beállítást és az exponálást is el lehet végezni a segítségével. Akinek van rá lehetősége, próbálja ki ezt a technikát. Jó szórakozást!

Színes körök alufóliával

Színes körök alufóliával

Szerző: Bán Attila
weboldal: www.banattila.webnode.hu

További hasonló anyagokat itt találsz: www.facebook.com/fotoeloadasok