Portréfotó workshop Yousuf Karsh szellemében

Július utolsó szombatján összegyűltünk az Artfoto Stúdióban, hogy kiderítsük, mi az a technikai bravúr, ami Yousuf Karsh képeit halhatatlanná tették. Nyilván lehetne érvelni ellene azzal, hogy technikáról szó nincs, hiszen a képek az alanyoktól lettek halhatatlanok. Aki az angol királynőt, Einsteint, Jimi Hendrixet és Audrey Hepburnt fotózza, annak a modelljei kiléte garantálja a sikert – gondolhatnánk. De mitől lesz egy fotós olyan sikeres, hogy betévednek hozzá a hírességek, és egymásnak adják tovább névjegyét?

Nos, erre kerestük a választ Benkő Sándor segítségével.

Bemelegítésként megismerkedhettünk oktatónk szakmai múltjával, jelenével, a divatfotózásban, portréfotózásban szerzett tapasztalataival. Láthattuk, hogy sokszor egy-egy váratlan, szokatlan ötlet többet ér, mint a kifogástalan technikai tudás.

Majd rátértünk a portréfotózás történetére. Mint mindig, ha fotótörténetről beszélünk, a festészet terepén kell keresni a kiindulást. Elsősorban az arisztokrácia privilégiuma volt a portrékészíttetés, de számtalan festő dolgozott saját örömére ismeretlen modellel, vagy önmagával, önarcképet készítve. Mivel a festészet csak megközelítőleg tudja leképezni a valóságot, itt nagyon fontos az érzelmek megragadása és láttatása. Lehet, hogy egy ránc a valóságban nem is ott van, ahova a festő helyezi, és mégis úgy érezzük, a kép igazán eleven.

A portréfotózás sarkalatos pontja a megvilágítás. Tulajdonképp a technikai bravúr itt érhető tetten. A nők és férfiak bevilágításánál más-más területre kell jobban koncentrálni. Mindenki szereti magát előnyösebb arccal látni, ebben a lámpáknak óriási szerepük van. Hogy az arccsont hogyan emelkedik ki, a szem alatti rész ne legyen táskás, ráncos, hogy a homlok ne csillanjon – ezek min a világításon múlnak (És hogy egy banális, de igen nehéz válfaját említsük a portréfotózásnak, tegye fel a kezét, aki elégedetten távozik egy igazolványkép készítés után!)

Nehéz napunk volt, iszonyú hőség és egy közeledő vihar tett ránk terhet, de mind modelljeink, Danka és Lehel, mind a tanulni vágyók kitartóan dolgoztak egész nap, amelyet még egy gyors retus-iskolával koronáztunk meg.

Köszönünk mindent a résztvevőknek, az oktatónknak, a modelleknek!

A képeket köszönjük Dobozi Tibornak

19951944250_3941023b26_k 19815146188_d6585ee336_k

 

és Benkő Sándornak

 

_MG_9980

_MG_9965

_MG_0012