Nikaa photography – Egy név, két alkotó: Hajna és Hanna jan06

Tags

Related Posts

Share This

Nikaa photography – Egy név, két alkotó: Hajna és Hanna


Nika photography
Nikaa photography – Egy név, két alkotó: Hajna és Hanna. Anya és lánya. Ez az ő történetük:

Németh Hajna alkotói pályáját egy szóval tudja összefoglalni: regényes.

Szó szerint, hiszen fotói regények borítóin is szerepelnek. Másként utalhat a jelző egy nem szokványos, sok tanulságban bővelkedő alkotói pályára is.

Viszonylag későn, negyvenes éveinek végén talál rá a fotográfiára, mint művészi kifejési formára.

Nika photography

Képi világa már az induláskor ott van, készen van. Az előélet négy évtizeden át a művészet körül forgott. A bölcsészkar, a vers mint kompozíciós forma, a festészet, a filmművészet tanulmányozása, a virágkötészeti gyakorlat, a filozófiai, a pszichológiai érdeklődés gazdag inspirációs forrásként állnak a képek hátterében.

Nika photography
“Jött valami, ami egészen a sajátom volt.”

Az első kockától kezdve megjelennek a rá jellemző női alakok, a mesélő fotók. Alkotásait jellemzi egyfajta spontaneitás, az improvizatív stílus.

Hálás modelljeinek.  “A fotózásban mint a színpadon, aki személytelenül tudja átengedni a képekbe mindazt, ami a lelkében van, azokkal lehet ilyen jellegű fotózást csinálni”.

illusztrációk (7)

Képei a nőiség rezdülései, hangulatok, amik mögött akár egy regény mesélhetne. Ikonikus szándékkal született tömör képek.

Nikaa photography

Az első évek terméséből 2009-ben egy kiállítás kerekedett, Pszyché confessiója címen Keszthelyen volt látható.

Közben felkerültek az alkotások az akkoriban népszerű Flickr nevű képmegosztó oldalra. Itt született regisztrációkor a Nikaa név, s szerzett magának  nemzetközi népszerűséget. Itt keresték meg később kiadók és ügynökségek. Ezen az úton keresztül születtek meg az első könyv és lemezborító illusztrációk a képeiből.

Nikaa photography

A továbblépésben, a fejlődésben, a tudatosodásban sokat köszönhet a Szipál Martinnal való találkozásnak. “Azt mondta, ez a fajta látás “vele született” képesség, vegyem komolyan.”

Különleges, hogy az első pillanattól kíséri ezen az úton leánya, Hanna mint alkotótárs és modell. A fotográfiát, mint szolgáltatást már közösen kezdik építeni Nikaa Photography néven.

Nika photography

“Főként családokat, kismamákat, gyermekeket fotóztunk. Kiépítettünk egy kis szigetet magunknak, és a hozzánk betérőknek. Tudatosan van az utunkban valami elvonulási, kivonulási szándék. Erdőszélen lakunk, távol a világ pörgésétől. Aki eljön hozzánk, kicsit merítkezhessen meg a mesében, önmagában.

Nika photography

Ugyanazzal a szándékkal és energiával, hasonló stílusban készülnek a fotók megrendelőink számára is mint a művészi munkákban. Szeretnénk megragadni valamit abból a szépségből, harmóniából, amit vendégeinkben is érzünk. Ezt szeretnénk rögzíteni számukra, vigyék magukkal a képeket megerősítésül.

A vállalkozás jövője Hanna útja lesz egyre inkább. Ő már diplomás, tanult fotográfus. Én szeretnék  visszatérni, elmélyedni  a művészi vonalban.Nika photography

Nika photography

Weboldal: http://www.nikaaphotography.com/
Facebook: https://www.facebook.com/nikaa-photography
Flicker:https://www.flickr.com/nikaa/