“minden szabadidőmet fotózással töltöttem” – interjú Hasenfratz Orával

hasenfratz_ora fotós


2009-ben ismertem meg Orsit, akkor együtt tanultunk még portréfotózást Szipál Martintól. Orsi azóta körbeutazta a világot, New York-ban címlapfotója jelent meg, és lassan fotográfus diplomát szerez a Budapesti Kommunikációs Főiskolán.

 

hasenfratz_ora   (8)

 

Hogy kerültél kapcsolatba a fotográfiával?

2008-ban egy törökországi körút alkalmával a fényképezőgép hiánya ébresztett rá arra, hogy milyen fontos is birtokolni a látványt. Ott kezdtem el képekben látni és kamera nélkül komponálni. Szerencsémre azon az úton Öveges László építész és fotográfus is részt vett, ő vezetett be a fényképezés világába.

 

hasenfratz_ora   (13)

 

Mikor érezted úgy, hogy neked ezzel komolyabban kellene foglalkoznod?

2009-ben már minden szabadidőmet fotózással töltöttem. Akkor még gazdaságinformatikát tanultam a Közgázon, majd Hollandiában végeztem el a mesterképzést Information Management szakon. Ott fogalmazódott meg bennem, hogy komolyan szeretnék foglalkozni a fotózással, így beadtam a felvételi jelentkezésemet a BKF fotográfia szakára.

 

hasenfratz_ora   (2)

 

Mi volt a célod azzal, hogy jelentkeztél ide?

Addig nagyrészt portrékat készítettem és szép embereket szépnek fotóztam, így leginkább esztétikai értéke volt a képeimnek. Éreztem, hogy szükségem van külső segítségre, hogy ebből kimozdulhassak, tovább tudjak lépni. Egy olyan komplex képzésre vágytam, ahol nem csak a technikai oldalát tanítják a fényképezésnek, hanem az alkotói gondolkodásmódot is.

 

Hasenfratz Ora fotós

 

Mikor kezdett a divatfotózás érdekelni?

2011 novemberében a harmadik félév alatt – nagyjából a divatfotó kurzussal egyidőben – egy Angliában élő ismerősöm – Indira – Budapestre jött rengeteg dizájner ruhával és kiegészítővel, és megkért, hogy készítsek róla képeket. Először megijedtem a feladattól, de ő nagyon hitt bennem és kedvesen bíztatott. Majd magam is meglepődtem azon, hogy mennyire élveztem fotózást. Végül ezekből a képekből néhány kiválasztásra is került a főiskola bemutatkozó kiállításához, a Mai Manó Házban (Elsők című fotókiállítás, amit a Budapesti Kommunikációs Főiskola első fotográfus évfolyama számára szerveztek – szerk.). Innentől már tudatosan közeledtem a divatfotózás felé, és kezdtem el kialakítani a rám jellemző stílust, ami persze még formálódik, és mindig is formálódni fog.

 

Hasenfratz Ora fotográfus

 

A BKF fotográfia szakának legelső évfolyamára nyertél felvételt, így részt vehettél a Mai Manó Ház „Elsők” című bemutatkozó kiállításán. Olyan teltház volt aznap a kiállítóteremben, amire addig nemigen volt még példa. Milyen volt kiállítani és ott lenni?

Óriási élmény volt három félév munkájának legjavát látni a legpatinásabb kiállítótérben. Mindezekért nagyon hálásak lehetünk szakvezetőnknek, Gőbölyös Lucának.

 

Hasenfratz Ora fotográfus

 

Hogyan lett címlapfotód és editorialod a MyCulture nevű amerikai magazinban?

A harmadik félév után úgy döntöttem, hogy világot látok, így halasztottam egy évet. Igyekeztem a lehető legtöbbet megtudni a divatfotózásról, rengeteg könyvet, magazint bújtam, és persze annyit fényképeztem amennyit csak tudtam. Eljutottam Los Angeles-be, New York-ba, Montréalba és Londonba, divatfotósok workshopjaira jártam és lehetőségem nyílt a New York-i Filmakadémia fotográfia képzésére is járni. Közben felkerestem New York-i modellügynökségeket, és eleinte magamnak szerveztem fotózásokat, hogy megismerkedjem az ottani divatvilág résztvevőivel és bővítsem a portfóliómat. Miután az így készült képeket visszaküldtem az egyik modellügynökségnek, felkértek, hogy az általuk kiadott divatmagazinhoz (MyCulture) ugyanebben a stílusban készítsek editorialt és címlapfotót, melynek a témája New York kulturális sokszínűsége volt.

 

Hasenfratz Ora fotográfus

 

Ezután több ruhatervező is megkeresett, hogy készítsek kampányképeket számukra. A legizgalmasabb számomra egy kanadai-mongol ruhatervező, Oyuna kollekciójáról készült kampányfotózás, amelynek helyszíne egy karibi sziget volt. Szintén emlékezetes volt az izraeli ruhatervező – Shirley Avigail – számára készült fotózás Manhattan közepén, egy magas épület tetőteraszán.

 

Hasenfratz Ora fotográfus

 

Kik azok a fotográfusok, akiknek munkássága nagy hatással volt rád?

Rengeteg fotósnak csodálom a munkáját, de talán Mert&Marcus, Warren du Preez & Nick Thornton Jones alkotópárosok, John Akehurst, Paul Wetherell, Richard Bush, Solve Sundsbo, valamint Peter Lindbergh képi világa áll legközelebb hozzám. A magyar fotósok közül Tombor Zoltán, Lábady István, Hapák Péter, Perlaki Márton, Érmezei Lili  munkái a kedvenceim.

 

Tavaly megváltoztattad a nevedet Tóth Orsolyáról Hasenfratz Orára. Miért döntöttél így?

Vezetéknevemet dédnagypapám iránti tiszteletből változtattam meg. Sajnos őt nem ismerhettem, viszont gyermekkoromban nagyon sok időt töltöttem rajzainak másolásával, miközben úgy éreztem, mintha ő is ott lenne. Ma pedig már úgy érzem mintha „ismerném” is. Ő volt az egyetlen „művész” a családban, festett, rajzolt és faragott. Úgy gondolom, hogy tőle örököltem a vizuális érzékenységemet. A keresztnevemet viszont praktikus okokból változtattam meg. Külföldön szembesültem vele, hogy nekik komoly problémát jelent megérteni, kiejteni és megjegyezni a nevemet. Mivel a jövőmet nagy részben külföldön képzelem el, így logikusnak tűnt egyúttal a keresztnevemen egyszerűsíteni.

 

Hasenfratz Ora fotográfus

 

Mi az az eredmény, amit elértél eddigi fotós karrieredben?

Büszke vagyok a csoportos kiállítások mellett a tavaly megrendezésre került első önálló kiállításomra, a Kitchen Fairies-re, valamint arra is, hogy egy nemzetközi fotószalonon – 7th International Salon-Circuit of Art Photography “With Love to Women” 2012 – két díjat is nyertem. (United Photographers International (UPI) Gold Medal, The Royal Photographic Society (RPS) Bronze Medal)

 

Hasenfratz Ora fotográfus

 

Milyen terveid vannak a jövőt tekintve? Miután lediplomáztál, idehaza vagy inkább külföldön képzeled el a jövődet?

A divatfotózás mellett az alkotói fotográfia érdekel a legjobban, úgyhogy ezen a két területen szeretném továbbképezni magam. A terveim között szerepel egy mesterképzés is, leginkább külföldön, de hosszútávon nem szeretnék elszakadni Magyarországtól sem.

 

hasenfratz_ora   (3)


Hasenfratz Ora
Bővebb Információkat itt találsz Oráról:

www.orahasenfratz.com

A fotós interjú szerzője: Kelkó Niki