Mesterséges világítási tippek ételfotózáshoz

etelfoto_1A pinchofyum bloggere Lindsay készített egy bejegyzést az ételfotózási tippjeiről:

Mióta megismertem a természetes fényt és a használatát folyamatosan mellette prédikálok. Legyen szó ételfotózásról, portréfotózásról bármilyen fotózásról a TERMÉSZETES FÉNY a megoldás! Véleményem szerint semmi sem vetekszik egy olyan gyönyörű képpel amit a megfelelő kamerával készített egy jó fotós, a csodálatos nap által adott fény használatával. De térjünk vissza ahhoz, hogy miért is írtam meg ezt a bejegyzést.  Személyesen is leakarok lassulni és lehetőséget kerestem arra, hogyan fotózzak este kilenckor amikor már rég lement a nap.
etelfoto_2

A természetes fény a legjobb, és ezzel fogok a sírba menni. De Minnesotában élek és itt télen már sötét van amikor ebédelne az ember, szóval ideje volt megbarátkoznom a benti fények használatával. Mint ahogy mondtam, a természetes fény a legszebb de most magam ellen is beszélek, mert az utóbbi időben készült recepteket mind beltéri mesterséges fénnyel készítettem és meglepetésemre remek képeket kaptam!

Például az itt látható képeket mind mesterséges világítással készítettem:
etelfoto_3

Szóval most megosztom veletek pár tippemet beltéri fotózáshoz:

1. Szerezz be egy speciális lámpát

Nem kérdés, hogy beltéri fotózáshoz elengedhetetlen egy jó lámpa, lehetőleg olyan amit hasonló témákhoz készítettek. Én például egy Lowel Ego -t használok. Nézzétek csak meg:

Egyszerű fények a konyhában. Ó igen!
Konyha fényei + speciális világítás: Nem az igazi….
Speciális világítás: Óóóóó igen!
etelfoto_4

Ha esetleg elfelejtetted volna, akkor emlékeztetőül néhány kép, hogy a konyha fényei borzalmasak ételfotók készítéséhez. Köszönet ezekért a sárgás fényű képekért amik emlékeztetnek engem is:
etelfoto_5

Kapcsold le az összes világítást és szabadulj meg a szörnyű színektől, csak a speciális fényedet használd. Ha olyan lámpát veszel ami arra hivatott, hogy szimulálja a természetes fényt. Én mondom nektek, az szimulálni fogja a természetes fényt. Higgyetek nekem, elképesztő! Az ilyen speciális lámpák nem olcsók, de higgyetek nekem, megérik az árukat! De ha mégis ilyen “készítsd magad” típusú emberek vagytok akkor itt találtok tippeket, hogyan készítsetek magatoknak megfelelő lámpát a fotózáshoz.

2. Szerezzetek be egy fényszórót

Menjetek vegyetek pár fehér karton lapot ami szépen visszaveri a fényét a lámpátoknak, de ismételten szólok, hogy minden más fényt kapcsoljatok le és állítsátok be a “fényszórótokat” a megfelelő szögbe.

etelfoto_6

3. Használjatok oldalfényt vagy hátulról világítsátok meg az ételeket

Ezek a legjobb szögek amiket az ételfotózáshoz találtam, nem számít, hogy természetes fényt vagy mesterséges világítást használsz.

Ha oldalról kapja a fényt:
etelfoto_7

Illetve ha hátulról világítjátok meg az ételt:
etelfoto_8

A hátulról való megvilágítás eléggé trükkös, de gyönyörű magazinba illő képeket kapsz.

4. Használj kézi beállításokat a gépeden!

Én a következő beállításokat használom beltéri ételfotózáshoz:

ISO: 400, Záridő: 60, Rekesz: 3,2

Igazából ha ismered a géped és be tudod állítani, akkor sokkal jobban tudod irányítani az egész fotózást.

5. Használj fehér tárgyat

Ha később beakarod állítani a fehéregyensúlyt ez egy támpontot adhat. Igazából a fehéregyensúly ha alapból jól be van állítva akkor is segítséget adhat az a fehér tárgy amikor a gépen szerkeszted a képed. Jó-jó a következő kép természetes fénnyel készült, de ez csak erősíti a szabályt, hogy beállított világításnál még többet segít az a fehér tárgy:

etelfoto_9

Érdekel az ételfotózás? Akkor itt a helyed!

Forrás: Pinchofyum