Interjú Szalay Monával

Szalay Mona eskuvofotos 7Szalay Mona után kutakodtam, amikor készültem erre az interjúra, de a töménytelen mennyiségű fotón túl, szinte semmi nem sikerült megtudnom róla. Majd a személyes találkozáskor kiderült az oka is, Mona egy végtelenül szerény ember, aki helyett inkább a fotói beszélnek!

2014 októberben több mint 600 ember előtt tartott előadást a fotózás témában, ami tovább erősítette ezt a képet: Mona a fotóin keresztül kommunikál.

Mona! Érzelmes, hangulatos, romantikus, olyan csajos fotókat készítesz. Mitől tudsz ennyire más lenni mint pl. egy férfi kollégád? 

Nőként jobban ráhangolódhatok, átérezhetem és tudom is a csajos dolgokat, de fogalmazhatok úgy is, hogy jobban tudom mitől döglik a légy 🙂  Alapvetően magam is romantikus vagyok, az átlagosnál talán érzékenyebb is. Nőként ezeket a csajos dolgokat, részleteket, érzéseket jobban meg tudom élni és megértetni a modelljeimmel. Mindemellett a vőlegényt is hájjal tudom kenegetni, ami férfi és férfi között elég furcsán venné ki magát. Ennek köszönhetően hamar egy hullámhosszra kerülünk mindhárman, melynek végeredményeként azokat a fotókat tudom nyújtani, ami miatt olyan sokan szeretnék, hogy én legyek a fotósuk a nagy napon​.

A szüleim fiúnak terveztek, ​”​Miklósnak​”​ készültem​. E​z lehet az egyik oka annak, hogy a fiús dolgok ​is ​vonzanak annak ellenére, hogy nagyon is nőnek érzem magam, és így a fiús dolgokhoz is többet tudok hozzászólni, beszélgetni a vőlegénnyel mint egy pasi, ami feloldja őket fotózás közben. 

Szalay Mona eskuvofotos 2Az első személyes találkozó során kiderült, hogy Te nem akarod eladni magad azzal, hogy jobb​nak-szebbnek stb. tűnj, csak egyszerűen önmagadat adtad. Ezért is szeretnek a megrendelőid?

Ezt pontosan nem tudhatom, de azt gondolom igen és remélem is, hogy így van. Ha nem lennék önmagam már a személyes találkozáson és​ a fotózás során rögtön kiderülne, aminek következtében a fotók nem lehetnének olyanok, mint amilyenek. Egyébként sincs semmi okom arra, hogy más színben tüntessem fel magam, mint amilyen vagyok. Számomra fontos, hogy hiteles maradjak. Gyakran előfordul, hogy a csoportképek készítésekor kérnek velem is egy közös fotót, ami szintén annak tudható be, hogy az vagyok, akinek mutatom magam. A legpélda egy tizedik jubileumi házassági évfordulót követően történt: a feleség ragaszkodott ahhoz, hogy a fotóalbumban én is benne legyek. 

Szalay Mona eskuvofotos

Hogyan lettél fotográfus, hiszen nem annak készültél, hanem ha jól tudom képzőművésznek? És hogyan lettél esküvőfotós?

Valóban így van. Képző-, és/vagy iparművészeti pályára készültem, végül teljesen más irányt vett az életem, de a sors végül úgy hozta, hogy a fényképezőgépen és a digitális fotókidolgozáson keresztül kiélhetem alkotási vágyaimat, kiadhatom magamból azt, ami gyerekkorom óta mindig is ott volt valahol mélyen, legbelül. A legjobb ebben az, hogy sokaknak tetszik amit csinálok, elismernek a szakmán belül és kívül egyaránt. 

A fotózásba és ezen belül az esküvőfotózásba véletlenül csöppentem bele. Régebben dolgoztam fotósként magazinoknak, modellfotókat készítettem és esküvőkön is megfordultam az analóg fotózás világában. Aztán e világ hanyatlásakor volt egy időszak, amikor a fotózással teljesen fel is akartam hagyni, de egy véletlen beszélgetésnek köszönhetően mégis vásároltam egy digitális kamerát. A fotózás ismét mélyen megérintett, úgyhogy komolyan elkezdtem foglalkozni a digitális fotózás minden részletével, minden fázisával, így a digitális utómunkával is. A képkidolgozás pedig olyan eszköz a kezemben, amivel megélhetem a teljességet, néha eufóriát okoz és ezt a technikai tudást már könnyű volt összerakni azzal a mentális ​tudással, tapasztalattal, érzékenységgel és látásmóddal​, amit készségnek, tehetségnek nevezünk.

Szalay Mona eskuvofotos 11

Mi volt a legemlékezetesebb esküvőd?  És melyik az egyik kedvenc fotód?

Nehéz egyetlen esküvőt kiemelni akár egy szezonból és szintén nehéz egyetlen fotót kiemelni egy képanyagból. Természetesen mindig vannak kedvencek minden esküvőről. Mindegyiket mindig valami másért szeretek, így minden alkalommal más és más lesz a kedvenc kép. Az igazán maradandó emlékek viszont nem változnak, azokat évek múltán is jónak, szerethetőnek tartom (és tartanak mások is), megtartják szakmai, művészi és esztétikai értékeiket​, legfeljebb a kép kidolgozásán változtatok.

A képek különböző szempontok alapján is lehetnek kedvencek.  Ha csak két részre akarnám osztani, akkor vannak olyanok, amelyek kedves emléket őriznek számomra, és vannak olyanok, amelyeket szakmai szempontból tartok fontosnak.

Szalay Mona eskuvofotos 5

Hogy éled meg, hogy egy ennyire erősen férfiorientált piacon nőként sikeres tudtál lenni?

Manapság már egyre több női fotóssal találkozom, bár valóban még mindig több férfi kollégát tartunk számon ebben a szakmában. Egy nő általában szenzitívebb, érzékenyebb, érzékibb egy férfinál egy párkapcsolatban is. A nőt gyakrabban az érzelmei vezérlik,… engem is. Ezt a magam hasznára tudom fordítani, mert az érzéseket csak képekbe kell öntenem 🙂 Így könnyebb visszaadni egy nap, és azon belül egy-egy momentum hangulatát és két ember egymás iránt érzett szerelmét, szeretetét.​

Szalay Mona eskuvofotos 8

Vannak-e mestereid, kitől, kiktől tanultál a legtöbbet? 

Természetesen vannak. Pár éve J. Buissink, D. Beckstead, J. Ghionis, B. Chrisman, Yervant  nagy hatással voltak rám, sok inspirációt adtak, nagyot lendítettek az alaptudásomon. A legtöbbet viszont egy hazai fotóstól kaptam, akivel a digitális pályafutásom kezdődött, de ez már régi történet 🙂Szalay Mona eskuvofotos 1Követed-e az esküvői fotós szakma nemzetközi élvonalát, ha igen, van-e olyan fotós, aki rád is inspirálólag hat?
Régebben sem, most pedig különösen nincs időm mások munkáját böngészni. Persze akaratlanul is belebotlom külföldi (vagy hazai) fotósok weboldalába és ha az első fotó magával ragad, akkor megnézem a többi munkáit is. Van úgy, hogy ezek inspirálóan hatnak rám, és ötleteket szoktam meríteni belőlük, amit átformálok a magam stílusára. Azt gondolom ebben nincs semmi szégyellnivaló. Én is gyakran látom a saját ötleteimet más fotósoknál visszaköszönni, ami azt jelenti, hogy jól csinálok valamit és ​ami arra inspirál, hogy a szürkeállományomat folyton új ötletekre sarkalljam. Alapvetően azonban mégis a modelljeim egyéniségét meghagyva fotózom őket, hisz ettől lesz rájuk jellemző az adott képsorozat, ettől lesznek ŐK a képeken.Szalay Mona eskuvofotos 6

Az esküvőfotósok keményen megdolgoznak a napi betevőért, hiszen a munkák nagy része akkor van, amikor más nyaral és pihen. Egy évben Te hány esküvőt tudsz elvállalni? 

Igyekszem arra törekedni, hogy megtaláljam azt a vállalható munkamennyiséget, amely biztosítja a megélhetésem, de nem terhelem magam túl, különben az a magam és az ügyfeleim kárára menne. Ezt nem engedhetem meg magamnak. Tudvalévő, hogy egy-egy portfólió nem csupán a “kattintgatásból” áll. A fotózás időtartamánál sokkal több időt emészt fel az, amit nem fotózással töltök, de mégis szükséges a működéshez, a képek végleges formájához.

Szalay Mona eskuvofotos 4

Mit ajánlanál azoknak a fiatal pályakezdőknek, akik most akarnak a fotográfus szakma felé fordulni? 

Manapság sokan éreznek indíttatást arra, hogy fotósok, esküvőfotósok legyenek, aztán menet közben döbbennek rá, hogy ez mégsem fenékig tejfel, mégsem olyan munka ez, mint ahogy azt korábban elképzelték. Az esküvőfotózás különösen nagy felelősséggel jár, amibe sokan nem is gondolnak bele, aminek a legnagyobb károsultja a megrendelő lehet, márpedig ez nem megengedhető. Persze valahol el kell kezdeni és tapasztalatot kell szerezni. Legfontosabbnak azt tartom, hogy ha valaki fotózással szeretne foglalkozni és ebből profitot is ​termelni, hogy előbb legyen meg a biztos technikai tudása, szerezzen tapasztalatot olyan fotózások ​során, amelyeknek nincs akkora tétje. Gyakoroljon, készítsen képeket minél változatosabb, egyre extrémebb körülmények között és nem utolsó sorban legyen benne olyan mérvű szakmai alázat, amellyel kivívhatja a megrendelői feltétel nélküli bizalmát.

Szalay Mona eskuvofotos 9

További fotók Szalay Monától:

Szalay Mona eskuvofotos

szalay_mona_1

szalay-mona-eskuvofotozas-noi-szemmel-3

 

szalay-mona-eskuvofotozas-noi-szemmel-2

 

szalay_mona_3

 

 

szalay-mona-eskuvofotozas-noi-szemmel-4

Legvégül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni Nektek a lehetőséget a bemutatkozásra mind a tavaly októberi előadás és a mostani riport kapcsán!

Mi köszönjük! 🙂

Szalay Monát itt és itt éred el! Minket pedig itt találsz! 🙂