Hogyan készíts jobb tárgyfotókat?

11

Egy jó képre van szükséged valamiről, amit el akarsz adni? Vagy a honlapodra, blogodra kell egy kép? Nincs szükség stúdióvilágításra vagy drága gépekre és profi fotóst sem kell hívnod hozzá. Egy kis odafigyeléssel és pár trükkel te is nagyszerű képet tudsz készíteni pusztán azzal, amid van.

1.Tisztítsd meg a tárgyat aprólékosan.

A zsíros foltok és porszemek csillognak nagy felbontásnál. A mai kamerákkal még az ujjlenyomatokat is tisztán le lehet fotózni. Lágy fényben nem annyira feltűnő a kosz, az élesítés viszont kiemeli azt.A legjobb, ha laza szövésű, puha anyaggal tisztítjuk a tárgyat, mint például a pamut. Az alkohollal való átdörzsölés nem hagy nyomokat, viszont a műanyag felületeket tönkretehetjük vele. Ilyen részeken langyos, szappanos víz ajánlott. Teszteljük a tisztítószert olyan felületen, ami nem feltűnő.
1

 

2. Ki a szabadba.

A felhős időjárás a legmegfelelőbb. Olyan helyet válasszunk, ami kellően világos, de nem süt rá közvetlenül a nap, csak a felhők takarásából. Délelőtt a legalkalmasabb kihasználni ezt az időjárást, később fedett helyre kell állnunk, ha nem akarjuk, hogy a nap túlzottan süsse a beállításunkat.
Dolgozhatunk egy nagyméretű függönyözetlen ablak közelében is, ahol nem süt közvetlenül a nap. Ez homályosabb lesz, ezért szükség lesz állványra és hosszabb exponálási időre.2

Helyezzünk pár ív fehér papírt az asztalra és helyezzük rá a tárgyat ( nyomtatópapírra lesz szükség, az kellően opálos ). Támasszuk ki a papírt a tárgy mögött úgy, hogy felfelé íveljen, ahogyan a példa fotó mutatja.

3. Használj állványt.

Ez segít a kisebb rekesz beállításához. Ha nincs állványod, az sem gond. Építs magadnak bármit, ami megfelelő magasságú ahhoz, hogy dolgozhass.

3

4. Mozogj.

Találd meg a megfelelő helyet és szöget a kameráddal. Legyen elég távol a géped, hogy zoom-olhass. Egy sima, torzítatlan perspektíva sok esetben többet mond, mint egy művészi beállítás. A tárgyak, mint minden más, furán néznek ki, ha túl közelről fotózzák azokat. Ha lehet, legalább fél méter legyen a távolság. Előfordulhat, hogy zoom-al csak szorosabb távolságokra tudsz fókuszálni. Itt a saját tapasztalataidra kell támaszkodnod.

5. Állíts be helyesen a kamerád.

-kapcsold ki a vakut. A közvetlenül megvilágított tárgyak esetében az erős fény túlságosan kiemel részeket és túl sötét árnyékot vet.

-állítsd be a fehér egyensúlyt. Ha van árnyékos vagy felhős opció a gépeden, akkor ezt használd. Az égbolt, ami fényt ad árnyékban, kékes-fehér. Ellenkező esetben használd a napos beállítást. Ha nyers képeket készítesz, nem kell ezzel bajlódnod, viszont a kedvenc konvertáló programodnak kiindulási pontot adhat.

-állítsd be az ISO-t a lehető legalacsonyabb értékre. Ha állványról készíted a képeket, nem lesz szükséged gyorsabb záridőre, amit a magas ISO érték tesz lehetővé, és az alacsony ISO egyben kevesebb zajosodással jár, (simább képek készülnek) és ezt a későbbiekben alig, vagy egyáltalán nem kell korrigálni.

-állítsd a fényképezőgépet rekesz prioritásra. A digitális tükörreflexes kamerák és néhány kompakt gép is rendelkezik ilyennel. A kompakt kamerát rekesz-prioritás nélkül használod, akkor érdemes kipróbálni a “makro” módban is.

4

6. Állítsd be az expozíciót megfelelően.

A fehér papír gyakran megtéveszti a kamera által mutatott értékeket, a kamera, világító felületnek fogja felismerni, amit szürkének kellene exponálni, fehér helyett. Használj expozíció kompenzációt. Állítsuk meg a túlexponálást. Ideális esetben szeretnénk, ha a papír ragyogóan fehér maradna, de ne legyen az egész kép túlexponált.

5 6

7. Állítsd be az időzítőt.

A gomb lenyomása apró mozgásokat okozhat (főleg olcsóbb állványok esetén), amit az időzítővel kiküszöbölhetünk. Ha lehet választani, 2 és 5 másodperc közül válasszunk.

10
8. Készíts képeket és ellenőrizd a kijelzőn azokat.

Ha elégedett vagy az eredménnyel, jöhetnek az utómunkálatok.

Forrás: WikiHow