Hogyan fotózz ételt drága fényképezőgép nélkül?

 

ételfotózásBCalahan az Instructables egyik bloggere, most megosztja veletek a titkait, hogyan érdemes ételt fotózni házilag, egyszerűen. Mindenféle drága kiegészítő nélkül:

Egy jól menő blog társszerkesztőjeként nem meglepő, hogy minőségi képeket kell készítenem a bejegyzéseimhez.  A barátaim gyakran megkérdezik, amikor posztolok, hogy milyen kamerát használok.  “Biztosan méregdrága tükörreflexes gépet használsz, igaz?”

Nos, egyáltalán nem. Tulajdonképp egy egyszerű kamerát használok évek óta!  Néha az Iphone kameráját használom, de ezek a tippek így is érvényesek.  Egy drága gép még nem garancia mindenre, ezért jó, ha van pár trükk a tarsolyodban, amiket szívesen meg is osztok veletek, jó pár próbálkozás és hiba után:

ételfotó-tipp-2

1. Lépés: Légy felkészült!

Még mielőtt elkészítenéd a fogást, tervezd meg mindennek a pontos helyét. Ebbe beletartoznak a tálaló eszközök, a kiegészítők, a világítás és a kamera állvány is. A legkevésbé sem akarsz kapkodni fotózás közben! Ne feledd, miután elkészültél az étellel vagy a fotózással, éhes leszel, mint a farkas, ezért készíts a közelbe egy kis nasit. Így nem akarod majd felfalni a fotó tárgyát.

ételfotó

2. Lépés: Ne használd a vakut!

Minden egyes fotós és ételstylist kihangsúlyozza, hogy a világítás sokkal fontosabb, mint maga az étel, és milyen igazuk van! Próbáld meg nem használni a kamerád vakuját (kivéve, ha a hátteret szeretnéd deríteni úgy, hogy máshová tereled a vakut). Éles és egyenetlen fényt ad, ha önmagában használják.  Mindig a természetes fény a legjobb választás, szóval dolgozz az ablak mellett, vagy kint. A legjobb időpont erre a késő délelőttől kora délutánig, és ha a fotózás istene is egyetért, felhős, de világos nap biztosítja a legjobb fényviszonyokat. Ha esti órákban kell elkészítened a fotókat, az étel-blogerek által közkedvelt Lowel EGO lightbox-szal puha, természetes fényt tudsz létrehozni. Voltam olyan szerencsés, hogy kaptam egyet ajándékba, de ha ezt nem tudod megengedni magadnak, találsz több online tanácsot arról, hogyan készíts magadnak lightboxot.

ételfotó-tipp-4

3.Lépés: Irányítsd a fényt

A világításról szól minden, de tudnod kell, hogyan irányítsd. Ha a fény az ablakon át érkezik és túl éles, pergamenpapír vagy nagyon vékony fehér lepedő használatával tudod halványítani. Árnyékot szeretnél az ételed jobb oldalára? Győződj meg arról, hogy a fény a baloldalról esik az ételre. A még világosabb képért készíthetsz otthon saját fényvisszaverő táblát, amit pontosan a fénnyel szemben kell elhelyezni. Fehér a legjobb, de az ezüst és arany fóliának is nagyon szép hatása van. Csak simítsd a habszivacs táblára a fóliát, ragasztószalaggal rögzítsd és kész is. Ez finoman szórni fogja a fényt.

ételfotó-tipp-5

4. Lépés: Biztos lábakon

Az állvány a legfontosabb dolog, de ha nem engedheted meg magadnak, csináld úgy, ahogy én, amikor lusta vagyok elővenni az állványomat. Rögtönözz egyet, abból, ami a kezedbe akad, pl. könyvekből vagy befőttes üvegből vagy a kedvencem: az ételízesítő doboza. A biztonság kedvéért nézd meg a kamerád beállításai között a képstabilizálást, hogy megelőzd a homályosodást, vagy a véletlen kameramozgást.*

*Mindezt viszont csak akkor érdemes használni, ha nem állványról dolgozol! Az állvány és a képstabilizálás együtt nem kell, mert ebben az esetben a gép okozza a “bemozdulást”.

ételfotó-tipp-6

5.Lépés: Használati utasítás

Nagyon könnyen javíthatsz a fotóid minőségén, ha meg tanulod használni a kamera fehér egyensúly, ISO és makró beállításait. Gyűlt már meg a bajod váratlan narancs vagy kék árnyalatokkal a képeiden? Ez csak azt jelenti, hogy igazítanod kell a fehér-egyensúlyon. És az undok szemcsézettség, ami megjelenik a képeken, mikor a számítógépen kinagyítod, őket azt jelenti, hogy az géped ISO-ját csökkentened kell. Magas ISO számot akkor használunk, ha kevés fénnyel dolgozunk, de mivel megfelelő a világításunk, a legcélszerűbb a legalacsonyabb ISO-t használni, így elkerülhetjük a szemcsézettséget. A legkedvencebb kamera beállításom a makró. Általában valamilyen virág vagy tulipán piktogram jelöli a kamerán. Ezzel közeli képet készíthetsz, ami fókuszban tartja az ételed, és művészi homályban a hátteret.

ételfotózás-tipp

6.Lépés: Próbálj ki minél több szöget, hogy még különlegesebben örökítsd meg az ételt

A legtöbb kép 30 fokos szögből nézve a legjobb, de ez attól függ, mit fotózol. A felhalmozott ételek (ilyen például a palacsinta vagy a kekszek) szemből néznek ki a legjobban, kiemelve a rakás méretét, de ha az asztal dekorációját szeretnénk hangsúlyozni, a legjobb szög ehhez a felülnézeti szög. Habár a közeli képek a legjobb választás, nem árt néha hátra húzni a kamerát, és hagyni, hogy az étel kitűnjön képen és ne az egész képet foglalja el. Amikor vágásra kerül a sor, hagyd meg az ételt teljes egészében, vagy nyisszantsd le a fél oldalát. Ha több oldalról is vágsz az ételből, a kép bizonytalanná válik.

ételfotózás,tippek

7. Lépés: Használj emelvényeket.

A kiegészítők használata, mint például szerszámok, szalvéták, extra körítés (friss növények) és hozzávalók segítenek kitölteni a kép negatív részeit, és kiemelik az ételed igazi színeit. Nem vagy biztos abban, hogyan rendezd el a dolgokat az asztalon? Ismerkedj meg az aranymetszéssel, ami megtanítja, hogyan használd a négyzetrácsos hálót a kamrád kijelzőjén.

ételfotózás,tipp

8.Lépés: Válaszd ki a megfelelő edényeket és alkalmazz minél több variációt.

A hármas szabály az edényekre vonatkozóan az, hogy a kicsi edények megakadályozzák a csupasz, szegényesen dekorált hatást, amíg a fehér edények pedig egyszerűek és letisztultak. A fehér tálalóedény majdnem biztosan a legjobb választás, de könnyen unalmassá válhat. Nézz be az Ikea-ba, pár olcsó, színes és mintás tálalóedényért. Vintage tálakért nézz be garázs-boltokba, és antik üzletekbe. Használhatsz akár régi tepsiket, fa vágódeszkákat, vagy gyűrött barna papírokat, a viseltes hatás érdekében.

ételfotó-tipp-10

9.Lépés: Tiszta háttér.

Akárhogyan is állítod be az ételeidet, ügyelj arra, hogy mindig egyszerű, tiszta háttér előtt legyenek. Teríts anyagot, csomagoló papírt, asztalterítőt, lepedőt vagy akár zuhanyfüggönyt az asztalra és támaszt fel egy dobozzal.

ételfotó-tipp-11

10.Lépés: Egy piszkos kis trükk.

Oké, bevallom.  Majdnem mindegyik ételfotós szerkeszti a képeit Photosop-pal (vagy hasonló programmal). A lehető legjobb barátunk, amikor vágni kell, be kell állítani a színt, a kontrasztot és élesíteni kell a kép egyes részeit. Egész jó diákkedvezményt kaphatsz a Photoshop-ra, ha még iskolába jársz, vagy letölthetsz hasonló szerkesztő programokat, mint a GIMP és Picasa.

ételfotó-tipp-12

11.Lépés: Tanulj a profiktól és gyakorolj.

Szerezz inspirációt a fotóidhoz szakácskönyvekből- és a kedvenc ételfotós blogereidtől, majd szedd őket sorba. Utánozd azt, amit csinálnak, és gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj.

Ha szívesen kipróbálnád az ételfotózást, akkor ITT a helyed!

Forrás: Instructables

Tetszett a cikk? Értesülj a legújabb fotóstippjeinkről: ITT!