Fotós tippek: Félbevágott csiperke dec19

Tags

Related Posts

Share This

Fotós tippek: Félbevágott csiperke

fotós tippek

Félbevágott csiperke

szerző: Bán Attila – www.banattila.webnode.hu

 

Bevásárlókosárral a kezemben a zöldséges pult közepénél jártam, ahol a szép arányos csiperkegombák láttán azon gondolkodtam, hogy a szimmetriájukat hogyan lehetne még hangsúlyosabbá tenni. Biztos vagyok benne, hogy mindenki ezen töri a fejét vásárlás közben… Szóval arra jutottam, hogy egy gombát le lehet fényképezni szinte minden irányból, és némely perspektíva igazán érdekes eredményt hozhat, de én egyik megoldást sem szeretném alkalmazni. Egy egészen más ábrázolásmódot képzeltem el a fejemben. Az alapötletet a gyártástechnológiából vett metszeti ábrák adták. Ha valamely tárgynak, vagy eszköznek a szerkezeti tulajdonságait szeretnénk bemutatni, akkor metszetet készítünk belőle, melynek során láthatóvá válnak olyan részletek, amik egyébként rejtve vannak az emberi szem elől. Így képzeltem el egy metszeti kompozíciót, amelyet több-kevesebb sikerrel a legjobb tudásom szerint próbáltam megvalósítani. Egy félbevágott gomba fényképe bevallom nem egy izgalmas látvány, emiatt arra gondoltam, hogy érdekesebb lenne a gombát saját „élőhelyén” ábrázolni. Ahhoz, hogy a gomba gyökérzetét kialakítsam, egy picit használnom kellett szerényes fantáziámat. Le kell szögeznem, hogy a célom nem a megtévesztés volt, hanem egyszerűen csak egy fejben megálmodott kompozíciót akartam megvalósítani. Az elkészült képen a lehető legkevesebb utómunkát terveztem végrehajtani, ezért a témát szó szerint meg kellett építeni.

 

A téma kivitelezése

A megvalósítás egy műanyag kaspóval kezdődött, melyet két egyenlő részre osztva kettévágtam, majd ragasztószalaggal újra összeillesztettem. Az újraegyesítésre azért volt szükség, hogy a kaspóba rakott virágföldet megfelelő mértékben össze tudjam tömöríteni. A gyökérzet kialakításához frissen kifőzött cérnametélt tésztát használtam. Tehát igen, a képen a gyökérzet valójában tészta! Az edényben úgy helyeztem el a cérnametélt szálakat, hogy azok valamelyest egy gyökérformát alkossanak, majd az egészet körülraktam virágfölddel. A szimmetria megtartása miatt a gyökérnek a kaspó mértani közepére kellett esnie. A tömörítés után a földet enyhén meglocsoltam, hogy a szeleteléskor ne essen ki a félbevágott edényből. Ezután az illesztés mentén egy nagyobb konyhakéssel kettévágtam a tömörített anyagot, és így kaptam meg a metszetet. A kiszemelt gombát óvatosan kettévágtam és a kiválasztott felet ráhelyeztem a gyökér felső részére. Ahhoz, hogy megálljon a fél gombadarab, a közepébe és a hátsó részébe egy-egy fogpiszkálót szúrtam, melyek kellő stabilitást adtak. Készen is volt tehát a téma.

 

A háttér és megvilágítás

A tükröződést egy fekete kartonlapra elhelyezett üveglappal értem el. Erre az üveglapra tettem rá a tárgyat. A megvilágítással szerettem volna kihangsúlyozni a téma alakját, ezért a képen két vakut használtam. A főfényt egy Mikrosat MT-160 stúdióvaku, míg a hátteret megvilágító fényt egy SB-80DX rendszervaku alkotta. A fehér hátteret a témától kb. 150 cm-re helyeztem el, hogy a főfény minél kisebb mértékben világítsa be. A rendszervakut pedig közvetlenül a háttér elé 45º-os szögben, a témával egy magasságba tettem, majd slave üzemmód, manuális, 1/125 állásba állítottam. A főfényt a témával egy magasságban, a középvonalától jobbra, nagyjából másfél méterre helyeztem. A vakura felraktam egy szűkítőt azért, hogy a fény csak a témát érje. Szűkítő nélkül nem tudtam kellő mértékben bevilágítani a tárgyat anélkül, hogy a háttér is ne lett volna túlvilágítva. Tehát szűkítővel a témára koncentráltam a fényt. A vakuteljesítményt kis kísérletezés után 1/2-re állítottam, ami nagyjából 80Ws-nak felel meg. Én szeretem használni a camera control pro programot, amellyel egyből látom a monitoron az elkészített képet. Nagyban megkönnyíti a munkát. A program AF and shoot gombjának köszönhetően exponáláskor hozzá sem kell érni a géphez. A megvilágítás szinte kívánta a fekete-fehér megjelenítést, így az elkészült RAW nyersképeket a camera raw programban átkonvertáltam. A válogatás után utómunkát végeztem photoshopban, amely egy kis élesítésben és a gyökérzet-gomba határvonalának összedolgozásában ki is merült.

Összegezve a dolgot, örülök, hogy sikerült megvalósítanom az elképzelésemet. Azóta a képet A/4 méretben kinyomtattam, és a műterem falán pihen.

 

Az elkészült fotó

fotós tippek