Brenizer módszer tesztelése aug23

Tags

Related Posts

Share This

Brenizer módszer tesztelése


Enyedi Attila fotós

Enyedi Attilától a Brenizer módszer tesztelése:

Sokan szeretjük a kis mélységgel rendelkező képeket. Személy szerint nagy kedvelője vagyok, ezért biztosan valamilyen nagy fényerejű objektív van a gépemen, amikor csak tehetem. Sajnos van egy látványvilág amit nem lehet megoldani így, az pedig a nagy látószögű objektíves képek. Bár vannak például 24mmt/f1.4-es lencsék, de fizikai okok miatt ott egy kb 2.5-3m-ről készített kép esetén 1-1.5m-es élességi tartományunk lesz, ami nem nevezhető kevésnek, sőt… 5m távolról fotózva már több mint 4 méter éles területünk van egy full frame-es gép esetén.

Ennek a problémának a kiküszöbélésére Ryan Brenizer esküvő fotográfus kitalálta a Brenizer Method-ot magyarosabban Brenizer módszert. Fotózzuk meg kis-közép teleobjektívvel, tág rekeszen a témánkat panorámának, és így megkapjuk azt a látványvilágot, amiről eddig csak álmodtunk.

Akinek eddig nem teljesen egyértelmű a dolog, lassan ki fog kristályosodni 🙂

 

Amire szükségünk lesz:

 • minimum APS-C, de jobb a Full Frame fényképezőgép
 • minimum 70mm-es nagy fényerejű objektív (f1.0, f1.2, f1.4, f1.8, f2)
 • nagy memóriakártya
 • RAW feldolgozó
 • panorámakészítő program
 • kitartó és türelmes modell
 • állvány (?)

Tesztem folyamán egyik kedves modellem, Laurát kértem meg, hogy segédkezzen ezen a nem túl hétköznapi fotósorozaton. Helyszínnek egyszerűség véget a Margit-szigetre esett a választás, gondolva arra, hogy bár nyár révén sokan vannak, de mindig van elhagyott hely és biztos lesz megfelelő számunkra.

 

A fotózás menete:

A technikai beállításokról a következőket érdemes figyelembe venni. A lehető legtágabb rekesszel dolgozzunk. Személy szerint 85mm/f2-n illetve 200mm/f2.8-3.2-n dolgoztam. Fontos, hogy Manuális beállítással dolgozzunk, így elérve, hogy ne legyen másfajta érzékenység, vagy záridő 1-1 képkockánál. Ezen kívül fontos, hogy a fókusz a modellre állítás után legyen manuálisra kapcsolva, hogy csak az adott síkban legyen élességünk amit szeretnénk.

Enyedi Attila fotós

Első dolog amire személy szerint kíváncsi voltam a technikán kívül, állvány nélkül mennyire lehet könnyedén dolgozni? Az első teszt sorozatot elkészítve gyorsan rá kellett jönnöm, hogy állvány nélkül a megadott útvonal egyáltalán nem átlátható számomra. Így bár nem egy féle megoldást választottam, de a következő kettő jól bevált módszer volt:

 • Horizontálisan megfotóztam a modellt, majd ugyan ilyen irányú mozgással a két oldalát.
 • Vízszintes mozgással végigpásztáztam a teljes területet. Ez esetben a modellnek jobban ki kellett tartania a pózt. Amikor természetesen mikor az arcon túl voltam már pisloghatott 🙂
 • A nap folyamán összesen 5 témát készítettünk el, ezzel is összesen 498 fotót lőve.

 

Feldolgozás:

A feldolgozás első folyamata valamilyen RAW feldolgozóval egységesen a színek, fények, kontraszt, stb… beállítása. Nálam voltak fehéregyensúlybeli gondok (valószínűleg automatán maradt), így ott is fontos volt fix értéket megadni mindnek.

Attilát a Facebookon itt találod meg, ha további szakmai kérdésed lenne!

Enyedi Attila fotós

Miután elkészültek a RAW-ok, a képeket 16 bites TIF-be exportáltam a legjobb képminőség érdekében.

Enyedi Attila fotós

Enyedi Attila fotós

Rengeteg helyre lesz szükségünk. Egy RAW fájl ~25 MB, egy TIF ~127MB, így képenként legalább 150MB-al számolni kell egy 21MP-e fényképező esetén.

 

Enyedi Attila fotós

Miután elkészült az első adag képem, lelkesen engedtem rá a panorámakészítő programomat.

Enyedi Attila fotós
Ez nem nyert!

Jól látható,hogy ez a kép bizony nem úgy sikerült, ahogy mi azt terveztük. Legbelül sejtettem is, mert ahogy feljebb említettem, a leírt mozgás annyira nem vált be számomra, hogy kihagyás is keletkezett, így két fő nagy részre bomlott a képünk, plusz egy kis hulladékra.

Semmi gond, az előbb leírt folyamatokat eljátszottam a kettes számú projekttel, aminél már sokkal szebb eredmény született.

Enyedi Attila fotós

Nyers panorámánk, torzan és vágatlanul.

Enyedi Attila fotós

Paraméterezés és megvágás után, máris egy remek kép fogadott.

 

Mentés:

A mentés folyamán én mindig 16 bites TIF-et választottam LZW veszteségmentes tömörítéssel, így elérve a legjobb minőséget. A folyamat nem lesz gyors. Ezekről a képekről amit illik még tudni, hogy ~230-470MP-esek lettek, így órási nagyításra is alkalmasak, de emiatt a feldolgozásuk sem egyszerű. Esetemben a 4 kép valamivel több mint 11GB-os lett tömörítés mellett.

 

Összerakási buktatók:

Enyedi Attila fotós

Egyetlen jelenséggel találkoztam az összerakás folyamán, amit könnyedén tudtam kiküszöbölni. Néha olyan képek kerültek be 1-1 helyre, amiknek semmi keresnivalójuk ott. Az általam használt programban könnyedén megjeleníthetem a felhasznált képeket, és 1 pipa levételével már le is kerül a képemről.

Enyedi Attila fotós

Kijelölt kép ellenőrzése.

 

Konklúzió:

 •  Remek új lehetőség a portfólióba, akár esküvőn is.
 • Mindenképp szükséges állvány. (kéz remegés, könnyebben bepozicionálni a gépet)
 • Plusz egy kártya legyen a fotózáson, amire csak ez készül, mert gyorsan fogy a hely.
 • Számítógépünkön is legyen plusz szabad hely, és megfelelő memória és processzor erőforrás.
 • Plusz effekt: Enyhe makett hatás.

 

Érdekesség:

Brett Maxwell és még sokan mások létrehoztam egy Brenizer Módszer Kalkulátort. Itt pár paramétert megadva könnyedén kiszámolhatjuk, hogy milyen “objektívvel” készült képnek felel meg a munkánk.

Enyedi Attila fotós Enyedi Attila fotós Enyedi Attila fotós Enyedi Attila fotós

Szerző és fotók: Enyedi Attila (Facebookon itt éred el)

Az eredeti anyag itt megtekinthető (kattints ide)!