Babafotózási tippek Arden Pruchától máj07

Tags

Related Posts

Share This

Babafotózási tippek Arden Pruchától

Az InspirMeBaby bloggere felkérte Arden Pruchát, hogy ossza meg pár tippjét a babafotózással kapcsolatban, most ezt olvashatjátok el:
babafotós, babafotózás, babafotó
Saját stúdióm egyenlőre nincs, még nem tudtam eldönteni hogy előnyt jelentene-e a vállakozásomban.  Most házhoz megyek elkészíteni a képeket, ami sokkal kényelmesebb az újdonsült szülőknek és a picinek is.  Nem kell elhurcolniuk sehová a babát, minden kellék a sajátjuk és így sokkal komfortosabb mindenkinek. Másrészről ez több munkát jelent nekem, rengeteg kiegészítőm és cuccom van, amit magammal kell vinnem a fotózáshoz. Elhoztam nektek pár hasznos tanácsot az egész folyamatról. Nem vagyok profi baba fotós, így hát nem tudom mindenre a választ, de imádom fotózni ezeket a csöppségeket és nekem is van már kettő, a harmadik pedig úton van.

babafotós, babafotózás, babafotó

A megbeszélés:  Amikor a szülők emailben megkeresnek azzal, hogy szeretnénak pár képet a babájukról, azt kérem tőlük, hogy ezt az első hétben tegyük. Ekkor a pici sokkal aluszékonyabb, könnyebb vele dolgozni. Ezután már sokkal éberebb lesz, nehéz hosszabb beállításokkal dolgozni ilyenkor. Meg kell beszélni a szülőkkel, hogy érdemes a szülés előtt felkészülni erre a korai fotózásra, legyen elég idejük felkészülni lelkiekben a dologra.

babafotós, babafotózás, babafotó

A  babák fotózásának munkafázisa több időt igényel. Szükség lesz közben etetésre, átöltöztetésre és babusgatásra.  Plusz a kellélek felállítására is külön időt kell szakítani. Stúdióban ez sokkal könnyebb, már elkészítessz mindent, mire megérkeznek a babával.

Egy ilyen fotózás nekem 3 és fél- 4 óra hosszáig tart, ebben benne vannak a beállítások és a baba altatása vagy éppen szórakoztatása. Mivel maximalista vagyok, nem  hagyom abba a munkát addig, amig úgy érzem , nem csináltam elég beállítást.babafotós, babafotózás, babafotó

A kommunikáció a kulcsa az egésznek, így szoktam készíteni egy listát, amit oda is adok a szülőknek, mielőtt megérkezem.  Valahogy így fest:

 • Akkor érkezem, amikor a legálmosabb a pici- figyelemmel kísérjük az új napirendjüket, így meg tudják mondani mikor érdemes indulnom. (Az sem hátrány, ha elég természetes fény is van ebben az időszakban.)
 • Abban a szobában fogok dolgozni, ahol a legtöbb természetes fény van, így abban a szobában jó ha rend van.
 • Megfelelően legyen fűtve a szoba, ne legyen bekapcsolva a légkondicionáló.
 • Magammal viszek egy fűthető lapot
 • Legyen valamilyen zene bekapcsolva a szobában.
 • Próbálják megetetni a picit ( ha a napirendbe belefér) fél órával az érkezésem előtt.
 • A baba csak pelenkát viseljen, így nem kell feleslegesen nyaggatnunk a vetkőztetéssel.
 • Legyen kéznél minden kellék, szeretnének használni: kosarak, takarók, hajpántok, sapkák, stb.
 • Legyen elkészítve a babaszoba is, így ott is tudunk képeket készíteni a piciről.
 • Ha szeretnél te is szerepelni a képeken, ajánlom a szép világos színeket, amik passzolni fognak a beállításokhoz.
 • Nem mindig van ráérő asszisztensem, így szükségem lehet segítségre-jó, ha apa a közelben van, nem akarom az anyukát túlerőltetni.
 • Készüljünk fel a lehető legrosszabbakra! (legtöbbször lepisilést kapok!) Legyen kéznél mindig büfizető kendő és bármi, amivel takarítani lehet.

babafotós, babafotózás, babafotó

Már csak annyi maradt hátra, hogy készek legyünk még jobban imádni a babánkat. Nézni, ahogyan alszanak, csodálatos dolog. Bár nem biztos, hogy egyhamar sikerül majd “modell módba” állítani a babát.  Még nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy ennyit macerálják őket! ( Gyakran hallom, hogy ” nem szokott általában így nyűgösködni”. Nos, általában nem is veszik fel őket és rakják más pózba néhány percenként. Néha annyira kifáradnak, hogy a végén már észre sem veszik.)

babafotós, babafotózás, babafotó

Legyünk szervezettek: győződj meg róla, hogy minden hasznos cuccod nálad legyen, de lehetőleg ne szakadj meg cipekedés közben. Belefér minden eszközöd és kelléked egy pár vintage bőröndbe? Legutóbb a negyedik emeleten kellett fotóznom, szóval beizzítottam egy babakocsit. Szerencsére pont belefért a sporttáskám, a tetejére pedig a többi kellékem. Továbbá igénybe vettem az apuka segítségét, öt hónapos terhesen nem olyan könnyű felmenni ennyi dologgal a negyedikre, mint amilyennek látszik!

 

Talád meg a saját stílusod!  Könnyen akarhat bárki olyan fotókat készíteni, amilyeneket a profi újszülött fotósok. Fantasztikus munkákat készítenek, de muszáj egyedieknek lennünk abban, amit csinálunk. Próbálj ki bátran többféle beállítást és különböző szögeket. Játssz a kellékekkel, de soha ne felejtsd el, hogy a baba biztonsága az első és legfontosabb. Néha kihúzom a vakumat és egy esernyő alá rejtem vagy softboxot használok, így érdekes képeket tudok összehozni. Légy bátor, és alkosd meg a saját művészeted!

babafotós, babafotózás, babafotó

Tudj meg minél többet a babákról!  Vagy babás vagy, vagy nem. Számtalanszor kellett azt mondanom, hogy ” köszönöm a tanácsaidat, még nem vagyok anya és nem igazán tudtam mit is kell tennem a babával-a postod igazán nagy segítség volt a munkámban”. Nagyon fontos, hogy képben legyél a babákkal kapcsolatban és tudd kezelni őket. Már eleget fotóztam ahhoz, hogy tudjam, hogyan kell őket megnyugtatni a tejen kívül. A fülükhöz hajolva csitítgatom őket, magamhoz ölelem és pörgünk egyet, néha az éneklés is segít. Amikor beállítom őket egy pózba, megpróbálom a végtagjaikat a helyükön tartani. Néha, amikor olyan pózba rakom a lábaikat vagy kezeiket, ami nem tetszik nekik, akkor gyengéden megnyomom azokon a pontokon őket, mint ha pólyában lennének. Ezután elengedik magukat és abban a pózban maradnak. Tényleg szeretik a pólyát, a képeken is látszik. Ha pár alkalom után nem jött be neked a babafotózás, akkor sincs baj. Csak azért, mert valaki tehetséges és szereti, amit csinál, ez nem azt jelenti, hogy bármit tud fotózni. Szóval, emlékezz erre, mikor frusztrálnak a babák, mert őket fotózni egyáltalán nem könnyű.babafotós, babafotózás, babafotó

A munka után: Nem sokat változtatok a babákról készült képeimen. Néha jobban néz ki a kép, ha egy kicsit javítok a színeken, de próbálom a lehető legkevésbé piszkálni. Amikor elkészültem, az online képtáramba feltöltöm a képeket, ahol a szülők megtekinthetik őket, megoszthatják barátaikkal, rokonaikkal és le is adhatják a rendelésüket számítógépen keresztül.
babafotós, babafotózás, babafotó

Nem szoktam munka után javításokat végezni, de ha mégis, akkor én megyek a szülőkhöz. Szerintem ez a legkevesebb figyelmesség, amit megérdemelnek, a kialvatlanság, a szülés utáni fájdalmak után, ráadásul a ház is szalad az új jövevény miatt. Nos, így dolgozom én. Talán sikerült némi okosságra szert tennetek, vagy csak egyszerűen beleláthattatok egy fotós agyába.