Apró trükkök ételfotózáshoz

etelfoto-tippek-1

 

Mivel manapság már mindenki ételblogger, ezért tudjuk, hogy addig senki nem nyúl az ünnepi falatokhoz, amíg azok nincsenek rendesen lefotózva. Szóval lássuk csak, hogyan is fogjunk hozzá.

Megkértük a New York Times korábbi ételfotósát,  Lou Manna-t, hogy osszon meg pár tippet arról, hogyan is készítsünk ínycsiklandozó képeket a karácsonyi menüről, de lehetőleg úgy, hogy még éjfél előtt hozzáláthassanak a vendégek.

1. A villa szemszögéből

Helyezd az asztalra a kamerát az evőeszközeidhez. A kis szögben készített fotó tömeget ad az ételnek és fokozatossá teszi, miközben olyan részleteket is megmutathatsz, amit egyébként észre sem vennél.

etelfoto-tippek-2

2. Legyen tiszta az a tányér.

A rossz helyen lévő cseppek jobban látszanak a képeken, mint gondolnád. Használj csipeszt az ételek művészi elhelyezéséhez, és adj egy stílust az ételnek, mielőtt elkészíted a képeket. Tisztítsuk meg a tányérokat a morzsáktól és egyéb ételdarabkáktól egy papírtörlővel.

etelfoto-tippek-3

3. A helyes ISO beállítások

Az ISO jelöli, hogy mennyire érzékeny a kamerád szenzora az elérhető fénymennyiségre. Gyenge fényviszonyok mellett minél nagyobb legyen az ISO értéke, így érzékenyebb lesz a szenzor és jobb képet tudsz készíteni. Még ha a lámpák nem is halványak, a bel téren, vaku nélkül készített képek sokkal sötétebbek, mint gondolnád. Amikor tálcás sütiket, sütőtökös pitét fotózol vaku használata nélkül, az ISO érték legyen 800 és 1600 között beállítva. Így a kamerád érzékenyebb lesz, és sokkal jobban rögzíti a kis részleteket, a textúrát és ragyogást.

etelfoto-tippek-4

4. A fehér egyensúly

Ne rontsd el azzal az ünnepek képeit, hogy nincs helyesen beállítva a fehér egyensúly. Ha beltéren dolgozol, háztartási lámpák fényénél (izzólámpa vagy wolfram), használd a kamerád alap beállításait a különböző izzókhoz. Ha a világítás fluoreszkáló, akkor az ehhez tartozó kamera beállítás a legcélszerűbb.

etelfoto-tippek-5

5. Macro

Közeli képek készítéséhez használj macro-t, ami az egyszerű kézi kamerákon általában virág ikonnal van jelölve. Cserélhető lencsés gépnél használj macro vagy közelre fókuszáló lencséket, hogy közelebb kerülhess a kép tárgyához.

etelfoto-tippek-6

6. Biztos alapokon

Az állvány segít abban, hogy ne mozduljon el a kamera, a kevés a fény és lassú zársebesség használatakor. (1/60 alatt) A további rázkódások elkerülése érdekében használj időzítőt. Így nem fog mozogni a gép, amikor megnyomod a gombot.

etelfoto-tippek-7

7. Csínján a hozzávalókkal

Ne próbáld meg az egész asztalt rázsúfolni a képedre. Inkább készíts több képet az ünnepi asztalról. Ha úgy készíted a képet, hogy közben telik az idő, fogynak az ételek és a tálaló edények is lassan megüresednek félig-meddig, egyfajta idővonalat állíthatsz fel arról, hogyan ünnepled az eseményt.

etelfoto-tippek-8

8. Ne használj vakut

Próbáld meg nem használni a kamerád beépített vakuját, mert ez rontja a kép minőségét, elmosódnak az ételek és az arcok textúrái, mélysége. Sokkal jobb a lámpák fénye vagy az ablakból érkező természetes fény.

etelfoto-tippek-9

9. Tárgyak átfunkcionálása

Használd a háztartásodban fellelhető dolgokat, mint például alufóliát, sminktükröt és fehér szalvétát, hogy az árnyékos helyekre irányítsd a fényt, és így még részletesebb legyen a fotód. A fényforrást tudod finomítani úgy, ha sütőpapírt vagy egy tiszta fehér anyagot használsz. Így még több részletet ki tudsz csalni az ételekből.

etelfoto-tippek-10

Tetszett a cikk? Nézd meg a többi ételfotózással kapcsolatos bejegyzésünket is!

Forrás: endlesssimmer